HISTORIKK:
Det er ikke kjent når de første fox terriere ble brukt for å jakte rev og andre skadedyr i Storbritannia, men det er så langt tilbake som slutten av 17. århundre eller tidlig i det 18. århundre. Det var mange typer av terrierne, de fleste holdt til i jaktkenneler, og var gjennom generasjoner avlet for å jakte. Hundene måtte være små nok til å komme inn i revehiet, men også ha kraft og utholdenhet. De var vite, fargede, glatt- eller ruhårete og gikk, uten nærmere spesifikasjoner, under navnet Fox terriere.

 Den første ruhårete fox terrier ble utstilt i England på 1860-tallet. Den første spesialklubb for glatt.- og ruhåret fox terriere i Storbritannia ble dannet i 1876, samme år ble det skrevet en standard. Første spesialklubb for den ruhårete fox terrieren i Storbritannia ble dannet i 1913.

 Det som av mange regnes som den første ruh. fox terrier man hadde kjennskap til med hensyn til avstamning var en hanhund ved navnet ”Old Tip”. Han var født i 1866 i en jaktkennel i Yorkshire. Den hunden som vi i dag anser som rasens stamfar er ”Crackler of Notts” fra Her Grace the Duchess of Newcastle`s kennel ”of Notts”. Rasen ble første gang stilt ut i egen klasse i Darlington 1869.
Da ruhåren ved århundreskiftet begynte sin vandring mot popularitetstoppen, skjedde dette ikke bare i Storbritannia og Europa. Det britiske koloniveldet gjorde det naturlig at rasen ble spredd over hele verden, men det var tross alt Amerika som ble det store fox terrier landet.

HVORFOR RUHÅRET FOX TERRIER?

En ruhåret fox terrier elsker å være med over alt, være seg i skog og på fjell, sommer som vinter, det er en stor hund i lite format. Den liker å være ved og på sjøen, men er som regel ikke glad i å svømme. Den går gjerne ut i, står i vannet til knærne og dukker hodet ned for å fiske opp ting fra bunden. At den har en hendig størrelse og er lett å ta med overalt kommer som et ”pluss”. Den kan brukes til hijakt og ettersøk. Den syntes agility er topp, mens dressur kan være mer kjedelig. Ruhåren er en meget gløgg liten hund som mer enn gjerne tar over kommandoen om den får mulighet til det. Den blir da en pest, ikke et lyspunkt i tilværelsen vår som den egentlig skal være. Akkurat som når det gjelder barneoppdragelse, la det aldri være tvil om hvem i familien det er som bestemmer!! Begynn fra første dag med å fortelle den hva som er riktig og galt, da får man en grei hund som du trives med og som trives med seg selv.


Ruhåren er meget oppfinnsom og full av spillopper. Det er sjelden kjedelig når man har denne glade lille hunden rundt seg. Den er alltid på tærne av forventning om noe skal skje, men samtidig meget rolig og lett å ha i huset. Den er født gartner. Graving er en spesialitet og hjelpsomheten er stor når du planter ut blomster og grønnsaker. Så fort du har satt noe i jorden hjelper den deg med å ta det opp igjen, for kanskje å gi det tilbake til deg. Eller kanskje den tar en av havehanskene dine og stikker av. Utrolig hva en havehanske kan brukes til!! Har man barn som blåser såpebobler så kan den more seg kongelig med å fange alle boblene. Alle sorter ball er også kjære leketøy for ruhåren, den kan sparke fotball i timer, rulle rundt på tennisballer og slenge med slengballer.

Har man ikke tid til å leke, gå turer, børste og å gre samt lære hunden litt dressur skal man ikke ha en ruhåret fox terrier. Ingen hund skal være leketøy for barn, i hvert fall ikke en ruhåret fox terrier. Barn maser om å få hund, det gjør nesten alle barn, når de har fått hunden blir de fort lei av alle pliktene det følger med å ha hund. Er ikke mor og far i huset egentlig interessert i å ha hund, men mener barnet selv må påta seg alle pliktene, skal man ikke kjøpe hund.

Innen terriergruppen finnes det et relativt stort antall raser som er meget like med hensyn til utseende så vel som størrelse. Mange tror derfor at temperamentet er det samme, men har man hatt kontakt med flere raser, finner man langt større forskjell i gemytt og adferdsmønster enn man kan tro. Finner man en rase som passer ens eget lynne, så bytter man helst ikke rase. Vår erfaring er at over halvparten av alle henvendelser om valper kommer fra ”gamle” ruhårete fox terrier-eiere som skal ha sin andre, tredje eller kanskje fjerde ruhår. Også barna til tidligere ruhårete fox terrier eiere kommer tilbake til meg når de er blitt voksne og vil ha sin egen lille ruhår. 

PELSSTELL:


Den ruhårete fox terrier må trimmes (pelsen nappes) 2-4 ganger pr. år. Det er uten tvil en utgift å regne med. En del eiere lærer seg å trimme hunden sin selv, det er fullt mulig med litt tålmodighet, stahet og sterke armer. Pelsen må dessuten børstes og gres hver uke, ved behov må klørene klippes. Har man en hund av trimmerasen som man steller og trimmer når det behøves, blir det minimalt med håravfall og skitt i huset. Dette blir man snart klar over at innebærer store fordeler. Bading kan gjøres ved behov, men helst ikke mer enn 1 gang i måneden. Badet må alltid etterfølges av gjennomgreing.

Om man klipper en ruhåret fox terrier blekner de fargete partiene og pelsen blir  gråaktig, myk og ullete.

HELSE:
Ruhåret fox terrier regnes for en meget sunn rase. Den har ikke noen spesiell lidelse, men det kan selvfølgelig dukke opp enkelte tilfeller av sykdom fra tid til annen

En gang ruhåret fox terrier- alltid ruhåret fox terrier.

                

 
 Webdesign: Nay-La-Chee  © Marsten Kennel